Japó imposa el frenat automàtic als majors de 75 anys

Japó és el país amb la població més envellida del món i el més resolt a rebaixar els accidents causats per conductors de reflexos minvants. Aquesta setmana ha anunciat el seu últim pla. Als majors de 75 anys sol se’ls renovarà la llicència si compten amb un sistema de frenat intel·ligent en els seus vehicles. Inclou uns sensors que detecten els obstacles pròxims i si el conductor trepitja l’accelerador, el cotxe l’interpreta com un error i acciona els frens.

Les estadístiques policials demostren que la confusió amb els pedals és la principal causa dels accidents amb conductors majors. El pla contempla també la prohibició de circular en els voltants dels col·legis, la millora del transport públic, l’estímul dels cotxes compartits i la progressiva introducció dels vehicles autònoms. El projecte serà desenvolupat pel Ministeri de Transport perquè sigui aprovat a la fi d’any.

El llistat d’accidents, molts amb víctimes infantils, havia generat l’alarma social. Un home de 87 anys va atropellar a diversos transeünts en un pas de zebra de Tòquio després d’ignorar un semàfor en vermell. Van morir una dona i la seva filla. Una conductora de 74 anys va atropellar a dues nenes en Fukuoka uns dies després. L’hemeroteca descobreix molts casos similars. «No podem esperar més per a assegurar-nos que els nens no corren perill en els seus trajectes al col·legi», va afirmar el president, Shinzo Abe, després de la presentació del pla. Tòquio també estudia que policies retirats i líders comunitaris acompanyin als escolars.

el Japó és un exemple també en seguretat viària. En el 2018 va batre el seu rècord negatiu: 3.532 morts (162 per sota de l’any anterior). Chirría, això sí, l’augment del 15% dels accidents causats per conductors majors de 75 anys. Influeixen les aptituds minvades i un paradoxal optimisme que desemboca en la relaxació. Només un 10% dels conductors treintañeros es considera capaç d’evitar els accidents, mentre el percentatge aconsegueix el 53% en els majors de 75 anys, segons un estudi de la Universitat Rissho liderat per l’expert Masabumi Tokoro.

ESFORÇOS / Els esforços de les autoritats no han estat escassos. Des del 2016 s’obligatori que els majors de 75 anys se sotmetin cada tres anys a una revisió mèdica que mesura els seus reflexos i detecta signes de demència.

 

Adrián Foncillas. (14/07/2019) . Japó imposa el frenat automàtic als majors  Madrid .: Recuperat Enllaç