Homologació de les cadires infantils per a vehicles

La nova homologació per als sistemes de retenció infantil inclou una prova d’impacte lateral, que l’anterior norma no aplicava, i tindrà en compte l’alçada i pes dels nens en lloc de la seva edat.

 

L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) ha donat suport a la nova homologació de les cadires infantils, que “reforcen la seguretat dels nens en els vehicles”.

A partir de l’1 de setembre de 2024 únicament podran comercialitzar-se sistemes de retenció infantil homologats sota la normativa ECE R129, i deixant de ser vigent l’actual norma R-44.
La nova norma és més exigent. Per exemple, inclou una prova d’impacte lateral que la R-44 no aplicava. També tindrà en compte l’alçada i el pes dels nens en lloc de l’edat.

A partir d’ara, i fins als 15 mesos d’edat, la cadira ha de col·locar-se en el sentit contrari al de la marxa. Està permès continuar utilitzant elevadors sense suport, però només en vehicles homologats per a la nova norma.

La portaveu del Grup Prevenció en la Infància i Adolescència (PrevInfad) de la AEPap, María Jesús Esparza, considera que el nou sistema “reforça la seguretat dels bebès i nens en els vehicles i pot evitar danys greus en molts accidents“.

Les novetats d’aquest nou canvi en els sistemes de retenció infantil inclouen que es podran continuar utilitzant les cadires homologades amb la norma R-44/04 mentre es trobin en bon estat encara que ja no es puguin comercialitzar.

Els pediatres d’Atenció Primària destaquen que, “els pares que hagin d’adquirir una cadira infantil, han de saber que la norma R-44 ha salvat moltes vides, són segures, però com en altres camps, la tecnologia avança, i les subjectes a la nova norma suposen un pas més en la seguretat infantil“.

D’altra banda, l’Aliança Espanyola per a la Seguretat Infantil (AESVI) desaconsella l’adquisició de sillitas de segona mà, ja que, els resultats d’un estudi indiquen que “9 de cada 10 cadires infantils comprades en el mercat de segona mà no passarien avui les proves dinàmiques amb les quals van ser aprovades en el seu moment per a complir el Reglament Europeu de seguretat”.

Origen de la notícia